Gör En Ren Installation Av Microsoft Windows 10

Följ vår manual för hur du gör en ren installation av ditt Microsoft 10 operativsystem

Undrar du hur man installerar om Windows 10 så har du kommit rätt, i vår guide för hur du installerar en ren kopia av ditt operativsystemet från antingen ett USB-minne eller från en DVD-skiva så kommer du få svar på allt du behöver.

Varför Ska Man Installera Om Win-10

Anledningarna till att man vill göra en ominstallation av Windows 10 på sin enhet kan vara många, har du t ex strul med filer och program kan en ny installation av ditt operativsystem lösa dessa problem.

Man kan också förbereda sig i förebyggande syfte och se till att man skapar ett installationsmedie som ligger redo att användas vid behov, som t ex när man byggt en ny dator och behöver installera om Win 10 på en ny hårddisk, då det inte kommer förinstallerat när man köper sin hårdvara separat.

Ren Installation Av Windows 10 – Vad betyder det?

Det menas att man inte gör en återställning eller reparation av sitt operativsystem, utan man väljer istället att installera det från grunden.

När du gör en ren Windows 10 installation så tillkommer det inga extra program eller annan mjukvara som följer med, din nya installation kommer endast innehålla dom väsentliga program som Microsoft själva valt att ha med.

Innan du påbörjar denna process så dubbelkolla att du har köpt en produktnyckel för Windows 10.

Gör En Backup Innan Du Börjar

När du installerar om Win 10 så kommer allt innehåll på den hårddisk du väljer att installera operativsystemet på att raderas, har du då en massa data i form av bilder, filmer eller andra filer som du vill behålla är det nu dags att kopiera över dem till en annan lagringsenhet så dom inte försvinner.

Om du väljer att spara dina filer på en extern hårddisk eller ett USB-minne bör du koppla ur enheten från datorn när din ominstallation av Windows 10 påbörjas.

Installera Om Win 10 Från USB eller DVD-skiva

För att kunna göra en ren installation krävs det att du skapar en bootbar installationsenhet för operativsystemet.

Om du vill ominstallera Windows 10 utan skiva så krävs det att ditt USB-minne har minimum (helst lite mer för att vara på den säkra sidan) 4 gigabytes lagringskapacitet och den bör nyligen ha blivit formaterad så det inte ligger gammla filer på den och skräpar.

Hur Installerar Jag Om Windows 10

Innan allt påbörjas så måste du koppla in din USB-pinne eller DVD-skiva med det förberedda operativsystemet på och sen starta din dator. Installation av Win 10 ska starta automatiskt men ibland kan Windows be dig trycka på en valfri tangen för att fortsätta installation – OBS om installation EJ påbörjas automatiskt så har du mest troligen glömt att göra din USB/DVD-enhet som första boot-val för din dator.

När du trycker på en tangent så startar din installation av ditt operativsystem

Du kommer snabbt få göra ditt första val när allt börjar, här får du välja språk och tidsformat, oftast är redan rätt inställningar förvald åt dig men om det inte är det så gör din ändring och klicka sen vidare på “Nästa” och välj “Installera Nu” för att påbörja din nya installation av Windows.

Välj ditt språkpaket innan för W10

Dom kommer fråga efter din produktnyckel men du kan installera Windows 10 utan att ange din licens för tillfället, bara klicka på “Hoppa Över” och du får skriva in din aktiveringskod vid ett senare tillfälle under installationen eller efter att Windows 10 har blivit installerat, annars så fyller du i din kod och klickar på “Nästa” för att fortsätta.

När du gör en ren installation av Windows 10 på en ny dator så se till att du har köpt en produktnyckel

Operativsystemet kommer fråga dig vilken sorts installation du vill göra och det bästa valet är att ta alternativ två(2) : “Anpassad : Installera bara Windows (avancerat)”.

Du kommer nu få en lista över dom hårddiskar som finns tillgängliga för att ominstallera datorn med Windows 10, har du bara en hårddisk till din dator så väljer du den, har du dock flera att välja på så ta den du vill köra operativsystemet på och klicka på “Nästa” för att starta processen.

När windows 10 ska installeras om kan du modifiera, formatera och välja olika enheter där du vill spara data på.

Det finns också extra alternativ som “Ta Bort” och “Formatera” som du kan välja om du antingen vill formatera din hårddisk eller ta bort eventuella partitioner, du kan också välja “Ny” för att dela upp hårddisken i flera mindre delar(partitioner).

Din installation av Windows 10 kommer påbörjas efter du valt vilken enhet den ska installeras på och efter installationen är fulländad kommer du få göra några inställningar innan din dator är redo för anvädning.

Dom kommer be dig igen att fylla i din produktnyckel om du inte redan gjort det, men precis som förra gången kan du välja att hoppa över detta genom att klicka på “Gör detta senare”, eller så fyller du i din Win 10 licensnyckel.

Man kan ange sin produktnyckel som man köpt online vid ett senare tillfälle

Windows kommer fråga dig om du vill använda dig av deras standardinställningar för inbyggt skydd mot skadliga filer samt om Microsoft kan få ta del av dina inställningar. Det rekommenderas att använda deras inställningar, men du kan gå igenom alternativen och se vad du faktiskt godkänner, dina inställningar kan ändras i efterhand så oroa dig inte för att göra något fel.

Använd dom förvalda inställningarna om du inte vet vad du ska välja, du kan alltid göra ändringar i operativsystem senare

Installationen kommer be dig skapa ett Microsoft-konto där du kan ladda ner appar och lite annat, detta är dock inget måste och du kan klicka på “Hoppa över det här steget” om du inte är intresserad av det.

helt frivilligt att göra ett konto med Microsoft, bra för dig som gamear dock!

Som avslut på allting kommer du behöva skapa ett användarkonto för din dator så du kan börja använda den efter din nya installation av Windows 10 har blivit klar.

Ange det användarnamn du vill ha och klicka sen på “Nästa” för att avsluta installationen. Man behöver inte välja ett lösenord för sin användare om man inte vill, detta kan också ändras i efterhand.

Gör din inloggningsupggifter för datorn, man kan alltid ändra dom här inställningarna senare

Ladda Ned & Uppdatera Drivrutiner

Efter din Windows 10 installation är klar rekommenderas det att du går till Windows Update genom att i start-menyn välja Inställningar och sen Uppdateringar och Säkerhet. Klicka sedan på “Sök efter uppdateringar” för att hämta hem både uppdateringar till Windows 10 och drivrutiner till din hårdvara som grafikkort, USB-enheter med mera.

Windows update har allting operativsystemet behöver för att fungera

Oftast så fixar Windows 10 operativsystemet all installation av drivrutiner för din hårdvara själv, men ibland kan det bli lite fel och du kan behöva göra dessa drivrutinsuppdateringar manuellt från t ex den installationsskivan som medföljde enheten när du skaffade den. Du kan också besöka hårdvarans webbsida och där ladda ned de senaste drivrutinerna så det fungerar som det skall.