Skapa Bootbart USB-Minne eller DVD-skiva för Windows 10

Gör din egen återställnignsenhet av Windows 10 utan problem eller licensnyckel

För dig som vill ha ett installationsmedia för Windows 10 är det bara att följa vår simpla guide för hur man gör.

Du kommer behöva ladda ner en ISO-fil (skivavbildning) med Windows 10 operativsystemet från Microsofts egna hemsida, denna fil kommer du senare antingen bränna på en DVD-skiva eller skriva till ett USB-minne som du sedan gör bootbar (startbar).

Numera är det inte speciellt vanligt med CD och DVD skivor då dom flesta nya datorer saknar dessa enheter och istället förlitar sig på USB.

Filen som heter Windows Media Creation Tool kommer vara det program som skapar en installationsbar version av operativsystemet, det är drygt 4 GB stort så du kan ej använda CD-skivor utan måste använda dig av DVD-skivor eller så du använder du ett USB minne med minimum 4 GB storlek, helst lite större så du verkligen får plats med allt.

Hur Laddar Man Ner Windows 10

Det första du behöver göra är att börja med att ladda ner ISO-filen från Microsofts webbplats.

Med hjälp av Windows Media Creation Tool kan du skaffa Windows 10 och starta nedladdningen själv

Scrolla nedåt och klicka på “Ladda Ned Verktyget Nu”, du kommer nu ladda ned ett installationsmedia som heter Windows Media Creation Tool, spara filen på valfri plats.

Starta Ditt Windows 10 Verktyg

Efter filen har sparats så startar du programmet och följer instruktionerna. Det första den kommer fråga är om du accepterar villkoren, klicka på “Acceptera” för att komma vidare.

Här kommer det första riktiga valet och du ska välja “Skapa installationsmedia för en annan dator” (Välj detta även om du tänker installera Win 10 på den dator du sitter vid), klicka sen på “Nästa”.

Hur du skapar ett installationsmedia för ditt Win 10 Home eller Pro

Språk, Utgåva och Arkitektur – Vad Ska Jag Välja?

Windows 10 kommer ställa några basfrågor om vad för Språk, Utgåva och Arkitektur du vill ha, oftast har programmet gjort ett förval själv som ska vara korrekt för dig men du kanske vill eller behöver ändra något.

Ska jag välja 32 eller 64 Bit Windows 10?

Beroende på vilken version av din Windows produktnyckel du har kan valet av utgåva variera lite men som i regel ska du bara välja Windows 10, har du anledningar att vilja välja en annan utgåva så kolla med Microsoft innan vilken du bör välja.

Win 10 Arkitektur Ska Jag Välja 32 Eller 64 Bitarsversionen Av Windows 10?

Valet av arkitektur handlar bara om ditt operativsystem ska laddas ned med stöd för antingen 64 bits processor eller den äldre 32-bits versionen.

Om du vill veta vilken version av Windows 10 du kör just nu så kan du gå till “Den här datorn”, högerklicka och välja “Egenskaper” så kommer all information du söker upp.

Vilken arkitektur har mitt Windows 10

Vanligast är 64-bits valet men du kan välja att ta med båda versionerna om du känner dig osäker. Efter du bestämt dig för vilken version du vill ha så klicka på “Nästa” för att fortsätta

Om du vill gå från 32 bitarsversionen till 64 så måste du göra en ren installation av ditt Windows 10 operativsystem.

USB sticka eller ISO-fil

Nu kommer du få välja om du antingen vill skapa ett startbart USB-minne med operativsystemet på eller om du vill göra en ISO-fil för Windows 10.

USB flashminne eller ISO fil installation

Hur Man Installerar Win 10 med en ISO fil

Om du väljer att skapa ISO-filen måste du sedan bränna den på en DVD-skiva för att kunna boota din Windows 10 installation.

Vänta tills filen har laddats ner och välj sedan valfri dvd-brännarprogram för att skapa din installations-cd.

Placera USB minnet i Datorn

Väljer du istället USB-minne som installationsmedia behöver du göra några ytterligare val.

Var säker på att du satt in ditt USB minne i datorn och klicka sen på “Uppdatera enhetslistan” så att installationsprogrammet kan hitta din sticka. Efter du valt rätt minne och klickat på “Nästa” kommer programmet att formatera din sticka och sedan lägga till Windows 10 på det.

Efter allt är klart kommer programmet informera dig om att din USB-sticka är redo att användas för att installera Windows 10 med.

Hur Lång Tid Tar Det Att Ladda Ned Windows 10

Nedladdningen av Windows 10 kan ta olika lång tid beroende på hur snabb din internetuppkoppling är, oftast tar det bara några minuter att ladda ned dom dryga 3 gb data du behöver, men har du du otur så kan det tyvärr ta flera timmar om du har dålig internetuppkoppling.

BIOS Och Hur Du Bootar

De flesta datorer startar direkt från datorns hårddisk men för att kunna starta din installation av Windows 10 kommer du behöva ställa in så din dator antingen bootar från USB-minnet eller DVD-skivan, beroende på vilket installationsmedia du valt.

Den här inställningen görs i något som kallas BIOS (på nyare datorer kallas det UEIF), BIOS/UEFI är ett operativsystem som finns inbyggt i datorns moderkort från början och det behövas för att kunna starta din dator.

Få Datorn Att Starta Från Rätt Enhet – Hur Man Bootar

Om du vill göra en fräsch installation måste du nu lyckas boota Windows 10 installationen från skivan eller usb-minnet.

Börja med att stoppa in det installationsmedia du valt och starta om datorn.

Har du tur kommer datorn automatiskt starta från skivan/usb-minnet. Om det inte sker måste du in i bios- eller uefi-inställningarna och ändra startordning på dina enheter.

Vilken knapp man använder för att komma åt bios varierar från tillverkare till tillverkare, och hur det ser ut där inne skiljer sig också.

Hur Kommer Jag Åt BIOS/UEIF?

Det kan göras på lite olika sätt, det beror helt på datorn. Men i 9 av 10 fall så börjar du med att stänga av eller starta om din dator och när datorn startar trycker du upprepade gånger på antingen Delete, F1, F2 eller F8 tangenten.

Om du har snabba ögon kan du se vid datorns uppstart vilken knapp du skall trycka på, om du inte redan listat ut vilken.

Inne I BIOS

BIOS är i regel alltid på engelska och när du väl kommit åt inställningarna här ska du hitta alternativ som kommer heta något i stil med “Boot Settings”, mest troligen finns detta alternativ under “Settings”.

Alla BIOS/UEIF ser olika ut men inställningarna och alternativen är dock väldigt lika. Om du inte sparar någon av eventuella inställningar du gör i BIOS så behöver du inte oroa dig för att något skall bli fel.

Boot Options För Din PC

När du nått inställningen för att välja hur du ska starta din dator så väljer du som förstahandsval att den ska boota från din USB enhet, har du dock gjort en DVD med installationsfilerna på så väljer du CD/DVD-alternativet.

Efter du gjort ditt val så väljer du att spara och avsluta (“Exit and Save Settings”) BIOS/UEIF. Din dator kommer nu starta om sig och har allt gått rätt till kommer den att starta från ditt USB minne eller DVD-skivan med Windows 10 på.