Vad Krävs För Windows 10

Vad krävs för att din maskin ska klara att köra det senaste win 10 utan problem

Microsofts operativsystem Windows 10 är skapat för att kunna installeras på flera olika sorters enheter, allt från datorer, smartphones, surfplattor till tv-apparater. Men det finns ett litet problem som kan uppstå här och det är att alla dessa apparater inte alltid har tillräckligt med lagringsutrymme då operativsystemet tenderar att ta upp mycket plats och en stor del av denna plats tas också upp av återställningspartitionen som medföljer vid uppgradering från tidigare operativsystem.

Hur Stort Är Win-10

Microsoft har arbetat aktivt med att se till och minska mängden av lagringsplats som operativsystemet tar upp. För att få ned storleken har man skapat bättre algoritmer som mer effektivt klarar av att komprimera systemet, vilket innebär att det kommer att ta upp mindre lagringsutrymme, men man har även valt att ta bort överflödiga funktioner från systemet som istället får installeras separat av användaren om man är intresserade av dessa program. I dagsläget tar den största versionen av Win 10 upp 20 gigabyte.

Så Tar Windows 10 Mindre Lagringsplats På Din Enhet – Spar 25 GB utrymme

Om du har uppgraderat från ett tidigare Microsoft OS till Windows 10 och du känner dig nöjd med det så kan du ta bort din säkerhetskopia av ditt gamla operativsystem, genom att ta bort det förra systemet så sparar du upp till 25 GB i utrymme på din hårddisk.

Kan Jag Köra Windows 10 På Min Dator?

När den nya utgåvan av Windows lanserades undrade många om dom skulle behöva köpa en bättre dator för att kunna använda operativsystemet, enligt Microsoft själva så klarar din nuvarande dator av att köra Win 10 utan problem om den klarade av att köra dom två tidigare operativsystemen från Microsoft.

Så du behöver ej vara orolig för att din dator kommer bli långsam efter en uppgradering till Windows 10.

Systemkrav för Windows 10 på telefoner och surfplattor

Microsofts Systemkrav För Windows 10 På Smartphones & Surfplattor

För mobiler och surfplattor är minimikravet 4 GB internminne och minst 512 MB för primärminnet, det sista är dock helt beroende av skärmupplösningen du har och för riktigt högupplösta skärmar ökar systemkravet till 4 GB eller mer för primärminnet. Nämnvärt är även att skärmstorleken för den här typen av Windows 10-enheter ska vara 3–7,99 tum.

Windows 10 systemkrav för skrivbordsversion

För skrivbordsversionen krävs det minst en 8-tums skärm med upplösningen 800 x 600 pixlar, du behöver även 16 GB lagringsutrymme på din hårddisk och minst 1 GB primärminne för att kunna köra 32-bitarsversionen, skall du använda dig av 64-bitarsversionen så är hårdvarukraven lite högre och du behöver 2 GB ram minne och minst 20 GB lagringsutrymme för att få plats med windows 10 på din hårddisk.

Windows 10 tar mindre utrymme i mobilen

För 32-bitarsversionen av Windows 10 har man lyckats minska utrymmet med 1,5 gigabyte och för 64-bitars systemet med hela 2,6 GB. Windows 10 finns alltså både i 32- och 64-bitarsversioner.

I diagrammet ovan kan du se hur mycket Microsoft hittills har lyckats minska den lagringsplat som krävs av Windows 10 64-bitar.

För en dator så blir inte det här speciellt stor skillnad då man oftast har tillgång till en mycket större hårddisk, men för t ex lagring på billigare surfplattor och smartphones som oftast bara har runt 16 GB lagringsutrymme som standard så blir dessa minskningar av operativsystemets storlek en klar förbättring för användarna, dom extra GB du får till utrymme av annat är mer än välkommet.

Vad För Prestandakrav Har Windows 10

Win 10 kräver ingen speciellt kraftfull hårdvara för att fungera, utan den klarar att köras på en PC som har 1 GHz-processor och 1 GB RAM, det är dock dom absoluta minimikrav Windows 10 har för att kunna köras och det passar bara personer som har små krav och stort tålamod.

Processor : 1 GHz eller snabbare.

RAM : 1 GB för 32-bitarsversionen och 2 GB för 64-bitarsversionen.

Hårddiskutrymme : 16 GB för 32-bitar, 20 GB för 64.

Grafikkort : Directx 9 eller senare med wddm 1.0-drivrutin.

Bildskärm : 800 x 600 pixlar.