OEM För Windows Operativsystem

OEM är en förkortning av Original Equipment Manufacturer. Oavsett vad för produkt som är OEM så består den oftast av egentillverkade komponenter och inköpta delar som sedan monteras ihop av företaget till den slutgiltiga produkten.

Dessa produkter säljs i princip aldrig direkt av tillverkaren till slutkunden utan det går vi en återförsäljare först innan det når den öppna marknaden.

Microsoft Windows OEM licenser

Microsoft själva ger ut OEM mjukvarulnycklar för deras operativsystem, dessa säljs primärt bara till system och datorbyggare men även privatpersoner kan t ex köpa en Win 10 OEM licens. OEM är alltid billigare än retail trots att dom använder samma Windows mjukvara.

Förr så såldes bara OEM i datoraffärer och formellt endast varit för de som köper delar av datorer för att sälja vidare men har även fungerat som en billig version av Windows, dock utan support från MS.

Köper du en färdigbyggd dator på en butik idag kommer dessa förinstallerade med en OEM-produktnyckel, den versionen som kallas OEM i butiker är alltså det som egentligen kallas systembyggare versionen och den har inga begränsningar, den kan aktiveras på hur många datorer du vill, fast bara på en i taget förstås.

Många företag idag säljer inte bara OEM-versionen genom färdigbyggda datorer utan lägger även över dessa koder på USB-stickor, DVD-skivor och på egna partitioner på hårddisken för att sedan sälja till kunden.

OEM vs Retail – Vad Är Skillnaden?

Det är rätt många som undrar vad det är för skillnad mellan en OEM och Retail när det kommer till Windows licenser. Om du har ett operativsystem med en OEM-kod så är det exakt likadant programmässigt som retail, det finns dock några punkter där dom skiljer sig.

Retail kostar mycket mer och anledningen till detta är bland annat för att dessa förpackas för kunden med instruktionsbok, mjukvaran, snyggt designat paket med mera och då går priset upp på produktnyckeln. OEM har inte detta behov då slutkonsumenten inte behöver se produkten utan endast får den i form av en kod alternativt kommer tillsammans i den sammansatta datorn.

Följande gäller för en OEM-licens

– Ingen support från Microsoft (För er som köper OEM-koder och installerar dessa själva får ni på egen hand stå för er egen support, ett lägre pris innebär alltid att du måste ge upp någonting.).

– Endast till för installation på en enhet.

– Din licensnyckel är bunden till den dator du installerar och aktiverar den på, med andra ord får du inte flytta nyckeln när du byter dator.

– Du kan byta hårdvara i datorn, vid eventuella problem behöver du ringa Microsoft för att kunna aktivera din OEM-kod igen.

– Du kan ej uppgradera från ett tidigare OS och bör istället gör en nyinstallation av ditt operativsystem om du t ex byter från Windows 7 till Windows 10.

Ominstallation av operativsystemet på samma dator eller enhet är dock inga problem alls, så länge du sparat din nyckel.

Oftast vid installationer av ett operativsystem där man använder sig av en OEM-nyckel så knyts koden till datorns hårdvara t ex moderkort, grafikkort, hårddisk etc, ibland är det en kombination av olika hårdvaror som koden binds till och ibland inte, det varierar.

Man blir ej av med sin licens för att man valt att uppgradera sitt operativsystem, det finns dock undantagsfall då detta kan ske och det är om du köpt en färdigbyggd dator och den OEM-nyckel som medföljde är programmässigt knuten till Bios vilket då gör att du ej kan byta moderkort.

Byter du även för många hårdvarudelar i din dator kan eventuella aktiveringsproblem uppstå med din OEM kod då den binds vid den datorns hårdvara den först installerades på, många gånger fungerar det och göra direkt på datorn men det lättaste sättet att lösa detta på är att ringa Microsoft själva och manuellt återaktivera din kod istället för att kunna aktivera Windows online över internet.

MS har aldrig brytt sig något nämnvärt om detta trots att det går emot deras licensavtal då dom oavsett får betalande kunder istället för pirater eller andra skojare.

Är Det Lagligt

Detta är lagligt men kan bryta mot Microsofts avtal, mycket av det som står med i användaravtalet om olagligheter är oftast sant men det finns även mycket som inte alls är olagligt utan bara är skrämseltaktiker från företaget själva så kunden köper den dyrare produkten.

Det värsta som kan hända är att din licenskod skulle bli ogiltig (avtalsbrott dvs), detta är något som Microsoft isf förbjuder dig att göra och ej enligt svensk lag.

Detta gäller för Retail-licens

Köper du ditt operativsystem i en butik är det stor sannolikhet att det är en retail version om inget annat specificeras, dom kostar generellt alltid mycket mer än t ex OEM licenser vars pris är mycket lägre.

För retail koder av Windows så är dessa ej bundna till en dator utan kan avinstalleras och flyttas utan problem till en annan dator, du kan dock EJ ha det installerat på två enheter samtidigt.

Vad är bäst OEM eller Retail?

Många undrar vilket som är bäst och det beror helt på dina behov och hur kunnig du är, eftersom eventuella problem kan uppstå med OEM så behöver du ibland vara lite flitig själv och söka efter lösningen, det är det priset man får betala vid ett billigare köp, använder du dig dock av en Retail version så kan du kontakta Microsoft och få hjälp med ditt problem.

Programmässigt är båda versionen densamma, dom två största skillnaderna är priset och tillgången av support, vi hoppas du lärt dig mer om vad en OEM-nyckel för mjukvaror är och kan basera ditt köp därefter.

Windows 7 OEM Licenser Home och Pro

Win 10 OEM Nycklar Pro och Home